Tips om op je vaste lasten te besparen

26 april 2020

Als eigenaar van een (nieuwbouw)woning heb je een aantal vaste lasten zoals je hypotheek, verzekeringen en de energierekening. Weten hoe je hierop kunt besparen? Bekijk onderstaande tips.

1 Bespaar op je hypotheek
De hypotheek is vaak je grootste maandlast. Je kunt hierop besparen door je hypotheek over te sluiten, door een verlaging van je renteopslag of door rentemiddeling. Mogelijk krijg je bij je huidige of een andere geldverstrekker een gunstigere rente. Oversluiten is alleen nuttig als je de oversluitkosten terugverdient door de lagere netto maandlasten. Bij rentemiddelen breek je de rentevaste periode open om een nieuwe renteperiode te starten. Je nieuwe rente is het gemiddelde van de oude en de actuele rente. Rentemiddeling is vooral voordelig als je rentevaste periode nog een aantal jaren duurt, terwijl de huidige rente lager is. Een derde optie om te besparen is door de renteopslag te laten verlagen. Dit werkt als volgt: als je huis meer waard is geworden ben je een kleiner risico voor de hypotheekverstrekker en kan die de renteopslag op je hypotheekrente verlagen of laten vervallen.

2 Bespaar op je verzekeringen
Overstappen naar een andere verzekeraar scheelt soms geld; premies wijzigen immers en ook jouw persoonlijke situatie verandert. Extra tips: let er op dat je geen dubbele dekkingen hebt en controleer of je korting krijgt als je meerdere verzekeringen afsluit bij dezelfde verzekeraar.

3 Bespaar op energie
Ook hiervoor geldt dat overstappen een makkelijke manier is om geld te besparen. Energieleveranciers geven namelijk vaak korting aan nieuwe klanten. Minder energie verbruiken? Voorkom sluipverbruik en trek stekkers uit het stopcontact wanneer je de apparaten niet gebruikt. Als je het groter aan wil pakken kun je je huis verduurzamen door bijvoorbeeld zonnepanelen te laten installeren.