4 tips voor een duurzame tuin

29 april 2019

Duurzaam wonen staat bij veel nieuwbouwwoningen centraal. Maar heb je ook al eens nagedacht over een duurzame tuin? Met een duurzame tuin kun je wat extra's terugdoen voor het milieu en woon je nóg duurzamer. Wij geven 4 tips hoe jij je tuin het beste duurzaam kunt maken.

Tip voor tuintegels
Het aanbod tuintegels is enorm. In een duurzame tuin is het belangrijk om te kiezen voor tuintegels die geen toplaag hebben. Natuursteen is daarentegen een heel geschikt product. Ook betontegels behoren tot deze categorie. Beton is gemakkelijk te maken, bijzonder duurzaam en gaat lang mee.

Tip voor composteren
Groente-, fruit- en tuinafval is erg geschikt om zelf compost van te maken. Zelf composteren verkleint de hoeveelheid afval en levert gratis plantenvoeding op, bijvoorbeeld om het gazon te bemesten. Je zorgt op deze manier voor een rijk bodemleven en je bespaart geld.

Tip voor tuinverlichting
Tegenwoordig zien we dat er in tuinen steeds vaker gebruik wordt gemaakt van solar-verlichting. Dit zijn lampen die voorzien zijn van een kleine zonnecollector die energie kan opslaan. De lichtsensor zorgt ervoor dat de verlichting ’s avonds automatisch aangaat. Batterijen of stroomdraden zijn hierbij dus niet nodig.

Tip voor regenwater
Regenwater kan gebruikt worden om je tuin te besproeien of dieren drinken te geven. Zonde om dit niet op te vangen dus. Als je een regenton aansluit op je regenpijpen, vang je jaarlijks heel wat 'gratis' water op.